11 afec葲iuni fizice (ecografie la 20 de s膬pt膬m芒ni)
Actualizat 15 aprilie 2025
Applies to England
1. Scopul screening-ului
Ecografia se efectueaz膬 de obicei 卯ntre 18 s膬pt膬m芒ni 葯i 20 de s膬pt膬m芒ni 葯i 6 zile de sarcin膬 葯i se nume葯te 卯n mod obi葯nuit ecografia de 20 de s膬pt膬m芒ni. Este, de asemenea, uneori numit膬 ecografia de la jum膬tatea sarcinii.
Ecografia vizeaz膬 identificarea a numai 11 afec葲iuni diferite la bebelu葯 葯i nu poate identifica toate problemele care pot ap膬rea.
2. Despre aceste afec葲iuni
Ecografia se va uita 卯n detaliu la oasele, inima, creierul, coloana vertebral膬, fa葲a, rinichii 葯i abdomenul bebelu葯ului. 脦n majoritatea cazurilor, ecografia va ar膬ta c膬 bebelu葯ul pare s膬 se dezvolte 卯n mod normal, dar c芒teodat膬 se identific膬 sau se suspecteaz膬 o afec葲iune. Unele afec葲iuni pot fi v膬zute mai clar dec芒t altele. De exemplu, unii bebelu葯i au o problem膬 numit膬 spina bifida, care afecteaz膬 coloana vertebral膬.
Spina bifida poate fi v膬zut膬 clar la ecografie, iar dintre copiii care au aceast膬 problem膬, aproximativ 9 din 10 (90%) vor fi detecta葲i.
Alte afec葲iuni, cum ar fi malforma葲ii ale inimii, sunt mai greu de v膬zut. Ecografia va identifica aproximativ jum膬tate (50%) din acei bebelu葯i care au defecte la inim膬.
Unele din problemele care pot fi v膬zute la ecografie pot necesita tratament sau interven葲ie chirurgical膬 dup膬 na葯terea copilului, de exemplu buza despicat膬. La un num膬r mic de cazuri se vor identifica probleme foarte grave. De exemplu, creierul, rinichii, organele interne 葯i oasele bebelu葯ului nu s-au dezvoltat 卯n mod corespunz膬tor. 脦n unele cazuri extrem de grave, dar foarte rare, atunci c芒nd nu este posibil niciun tratament, bebelu葯ul va muri la scurt timp dup膬 na葯tere sau 卯n timpul sarcinii.
Pentru informa葲ii detaliate despre afec葲iunile principale a c膬ror existen葲膬 este evaluat膬 la ecografia de la mijlocul perioadei de sarcin膬 pe .
3. Testul de screening
Majoritatea ecografiilor sunt efectuate de personal specializat care se numesc sonografi.
Pentru ca sonograful s膬 ob葲in膬 imagini bune ale bebelu葯ului, ecografia este efectuat膬 卯ntr-o camer膬 cu lumin膬 difuz膬.
- Vi se va spune s膬 v膬 卯ntinde葲i pe o canapea.
- Vi se va cere s膬 v膬 ridica葲i bluza p芒n膬 la piept 葯i s膬 v膬 da葲i fusta sau pantalonii 卯n jos pe 葯olduri.
- Vi se vor pune 葯erve葲ele de h芒rtie pe l芒ng膬 haine ca s膬 nu se murd膬reasc膬 de gelul pentru ecografia cu ultrasunete care va fi pus dup膬 aceea pe abdomen.
- Sonograful plaseaz膬 cu m芒na sonda pe pielea abdomenului pentru a examina corpul copilului. Gelul asigur膬 un contact corespunz膬tor 卯ntre sond膬 葯i piele.
Ecografia nu este dureroas膬 dar este posibil ca sonograful s膬 aplice un nivel mic de presiune pentru a ob葲ine cele mai bune imagini ale bebelu葯ului. Este posibil ca acest lucru s膬 nu fie confortabil. Dup膬 aceea se va vedea pe ecranul ecografului o poz膬 alb negru cu bebelu葯ul. 脦n timpul examin膬rii, sonografii trebuie s膬 葲in膬 ecranul 卯ntr-un unghi care le ofer膬 o imagine bun膬 a bebelu葯ului. Ecranul va fi 卯ndreptat fie c膬tre ei, fie pozi葲ionat 卯ntr-un anumit unghi.
De obicei programarea dureaz膬 aproximativ 30 de minute.
Este posibil s膬 fie nevoie s膬 ave葲i vezica plin膬 atunci c芒nd veni葲i la programare. Medicul sau moa葯a care are grij膬 de dvs. v膬 va informa 卯n acest sens 卯nainte s膬 veni葲i. Dac膬 nu sunte葲i sigur膬, pute葲i lua leg膬tura cu ei s膬 卯ntreba葲i.
Poate ve葲i dori s膬 aduce葲i pe cineva cu dvs. la programarea pentru ecografie. Majoritatea spitalelor nu permit s膬 vin膬 葯i copiii pentru c膬 nu exist膬 supraveghere disponibil膬 pentru ei. V膬 rug膬m s膬 卯ntreba葲i la spital despre acest lucru 卯nainte de programare.
Uneori este dificil s膬 se ob葲in膬 imagini bune ale bebelu葯ului. Aceasta nu 卯nseamn膬 c膬 trebuie s膬 v膬 face葲i griji. Dac膬 se 卯nt芒mpl膬 acest lucru, vi se va oferi posibilitatea de a realiza o nou膬 ecografie 卯n a 23-a s膬pt膬m芒n膬 de sarcin膬. Foarte rar, aceast膬 a doua scanare nu poate fi realizat膬, de exemplu deoarece:
- bebelu葯ul se afl膬 卯ntr-o pozi葲ie neobi葯nuit膬
- ave葲i greutate peste medie
脦n acest caz, nu vi se va oferi un alt screening, dar vi se va oferi un examen fizic complet pentru copilul dumneavoastr膬 dup膬 na葯tere.
4. Siguran葲a testului
Nu se cunosc riscuri pentru bebelu葯 sau mam膬 asociate cu ecografia dar este important s膬 v膬 g芒ndi葲i cu seriozitate dac膬 s膬 face葲i sau nu ecografia din a 20-a s膬pt膬m芒n膬. Ecografia v膬 poate furniza informa葲ii care pot 卯nsemna c膬 trebuie s膬 lua葲i 葯i alte decizii importante. De exemplu, este posibil s膬 vi se ofere teste suplimentare care prezint膬 riscul de avort spontan.
5. Screening-ul este alegerea dumneavoastr膬
Nu trebuie s膬 face葲i ecografia. Unele persoane doresc s膬 afle dac膬 bebelu葯ul lor sufer膬 de vreuna dintre cele 11 afec葲iuni, iar altele nu.
6. Neefectuarea testului
Dac膬 decide葲i s膬 nu face葲i ecografia, pute葲i s膬 beneficia葲i 卯n continuare de celelalte elemente din 卯ngrijirea antenatal膬 de rutin膬.
7. Rezultate posibile
Majoritatea ecografiilor arat膬 c膬 bebelu葯ul se dezvolt膬 corespunz膬tor 葯i nu se depisteaz膬 niciuna dintre cele 11 afec葲iuni.
Dac膬 se depisteaz膬 sau dac膬 se suspecteaz膬 o problem膬, specialistul care realizeaz膬 ecografia poate cere o a doua opinie de la un alt membru al personalului.
Ecografiile nu pot depista toate problemele. Exist膬 卯ntotdeauna posibilitatea ca un bebelu葯 s膬 se nasc膬 cu o problem膬 de s膬n膬tate pe care ecografiile nu au putut-o depista.
8. Alte teste
Este posibil s膬 vi se ofere un alt test pentru a afla cu certitudine dac膬 bebelu葯ul sufer膬 de vreo afec葲iune.
Dac膬 vi se ofer膬 teste suplimentare, ve葲i primi mai multe informa葲ii despre ele ca s膬 pute葲i decide dac膬 dori葲i s膬 le face葲i sau nu. Ve葲i putea discuta acest lucru cu moa葯a sau cu medicul specialist. Dac膬 este necesar, vi se va face trimitere la un specialist, posibil la un alt spital.
9. Ob葲inerea rezultatelor
Sonograful va putea s膬 v膬 spun膬 rezultatele ecografiei la momentul respectiv.
骋膬蝉颈葲颈 pe NHS.UK.
10. Despre aceast膬 bro葯ur膬
Departamentul de S膬n膬tate Public膬 din Anglia (Public Health England (PHE)) a creat aceast膬 bro葯ur膬 卯n numele NHS.