翱谤颈别苍迟膬谤颈

Boli infec葲ioase

Actualizat 15 aprilie 2025

Applies to England

Screening-ul pentru bolile infec葲ioase este recomandat de c膬tre NHS.

1. Scopul screening-ului

Pentru a afla dac膬 ave葲i hepatita B, HIV (virusul imunodeficien葲ei umane) sau sifilis. Femeile care au fost deja diagnosticate cu HIV sau Hepatita B au nevoie de consulta葲ii cu speciali葯ti 卯nc膬 de la 卯nceputul sarcinii pentru a-葯i planifica 卯ngrijirea primit膬 卯n timpul sarcinii.

2. Despre aceste afec葲iuni

Hepatita B 葯i HIV sunt transmise prin s芒nge 葯i fluide corporale prin contact sexual sau ace infectate. Aceste virusuri pot fi de asemenea transmise de la mam膬 la copil.

Hepatita B

Virusul Hepatitei B afecteaz膬 ficatul. Poate provoca probleme de s膬n膬tate acute (cu efect imediat) sau cronice (pe termen lung). Bebelu葯ii infecta葲i la na葯tere sau 卯n timpul primului an de via葲膬 au 葯anse de 9 din 10 (90%) de a dezvolta infec葲ie hepatit膬 B de-a lungul vie葲ii. Acest lucru poate duce la boli cum ar fi infec葲iile hepatice 葯i cancerele.

HIV (Virusul imunodeficien葲ei umane)

HIV sl膬be葯te sistemul imunitar 葯i astfel nu mai poate lupta 卯mpotriva infec葲iilor. Dac膬 nu este tratat, acesta poate fi transmis de la mam膬 la copil 卯n timpul sarcinii, la na葯tere sau prin al膬ptare. Tratamentul 卯n timpul sarcinii reduce foarte mult riscul de transmitere a virusului HIV de la mam膬 la copil, de la 1 copil din 4 (25%) la mai pu葲in de 1 copil din 200 (0,5%).

Sifilisul

Sifilisul este o infec葲ie transmis膬 prin contact sexual. Poate fi transmis de la mam膬 la copil 卯n timpul sarcinii. Dac膬 nu este tratat, poate duce la probleme grave de s膬n膬tate la copil sau poate provoca avort spontan sau na葯terea unui copil mort.

3. Testul de screening

O mostr膬 de s芒nge va fi luat膬 din bra葲.

Personal medical abilitat care preleveaz膬 mostre de s芒nge din bra葲ul unei femei

Prelevarea unei mostre de s芒nge

O cantitate mic膬 din acest s芒nge este stocat膬 卯n laborator. Acesta poate fi folosit pentru teste dac膬 prezenta葲i alte infec葲ii sau erup葲ii pe parcursul sarcinii.

4. Siguran葲a testului

Nu exist膬 riscuri asociate cu acest test.

5. Screening-ul este alegerea dumneavoastr膬

Aceste teste sunt recomandate cu t膬rie pentru a v膬 proteja s膬n膬tatea prin tratamentul 葯i 卯ngrijirile administrate din timp. Acestea reduc semnificativ riscul de a transmite infec葲ia la copil, la partener sau la al葲i membrii ai familiei.

6. Neefectuarea testului

Dac膬 decide葲i s膬 nu fi葲i testat膬, vi se va oferi un nou test de screening mai t芒rziu 卯n timpul sarcinii, ideal 卯nainte de a 20-a s膬pt膬m芒n膬 de sarcin膬.

7. Rezultate posibile

Un rezultat negativ 卯nseamn膬 鈥渘egativ acum鈥. Acest lucru nu 卯nseamn膬 c膬 sunte葲i protejat膬 pe tot timpul sarcinii. Proteja葲i-v膬 de infectare 葯i raporta葲i simptomele c芒t mai cur芒nd posibil moa葯ei dumneavoastr膬 葯i medicului de familie. Dumneavoastr膬 葯i partenerul dumneavoastr膬 pute葲i fi testa葲i 卯n orice moment.

V膬 recomand膬m testarea repetat膬 dac膬 v膬 schimba葲i partenerul sexual, injecta葲i droguri, practica葲i prostitu葲ia, ave葲i un partener infectat, ave葲i un partener bisexual sau sunte葲i diagnosticat膬 cu o infec葲ie cu transmitere sexual膬 (STI).

8. Rezultat pozitiv

Dac膬 ave葲i hepatita B este important ca echipele de speciali葯ti s膬 v膬 monitorizeze s膬n膬tatea 卯n timpul sarcinii 葯i dup膬 na葯terea copilului. Este posibil s膬 fie necesar ca partenerul dumneavoastr膬 葯i ceilal葲i copii pe care-i ave葲i s膬 fie testa葲i 葯i vaccina葲i.

Este foarte important ca bebelu葯ului s膬 i se administreze toate cele 6 vaccinuri recomandate 卯mpotriva hepatitei B la momentele corecte pentru a-i proteja s膬n膬tatea. Adresa葲i-v膬 medicului de familie, infirmierului sau asistentului medical comunitar dac膬 acestea nu sunt administrate. Vaccin膬rile trebuie realizate:

  • 卯ntr-un interval de 24 de ore de la na葯tere
  • la v芒rsta de 4 s膬pt膬m芒ni
  • la v芒rste de 8, 12 葯i 16 s膬pt膬m芒ni (parte din programul de imunizare de rutin膬 din copil膬rie)
  • la v芒rsta de o lun膬

Copilul dumneavoastr膬 poate avea nevoie 葯i de o injec葲ie de anticorpi (imunoglobulin膬 antihepatit膬 B) la prima vaccinare.

I se va face 葯i o analiz膬 de s芒nge la ultimul vaccin pentru a se verifica dac膬 s-a evitat infec葲ia.

Dac膬 ave葲i HIV, pute葲i reduce foarte mult riscul de transmitere a virusului la bebelu葯 prin asisten葲膬 de specialitate, tratament, medicamente, asisten葲膬 planificat膬 la na葯tere 葯i prin faptul c膬 nu ve葲i al膬pta.

Dac膬 ave葲i sifilis este nevoie s膬 vi se fac膬 de urgen葲膬 trimitere la o echip膬 de speciali葯ti. Tratamentul administrat const膬 de obicei 卯n antibiotice. Aceste antibiotice nu prezint膬 un risc pentru bebelu葯ul dvs. Echipa respectiv膬 se va oferi de obicei s膬 testeze 葯i pe partenerul dvs. pentru a vedea dac膬 are nevoie de tratament. Bebelu葯ul dvs. va avea nevoie de o examinare 葯i de analize de s芒nge dup膬 na葯tere 葯i este posibil s膬 aib膬 nevoie de antibiotice.

9. Ob葲inerea rezultatelor

Dac膬 rezultatul este negativ, moa葯a va discuta acest aspect cu dumneavoastr膬. Acest lucru se va 卯nt芒mpla la sau 卯nainte de urm膬toarea programare antenatal膬, la aproximativ a 16-a s膬pt膬m芒n膬 de sarcin膬. Rezultatul va fi, de asemenea, 卯nregistrat 卯n eviden葲a dumneavoastr膬.

Dac膬 rezultatul testului pentru HIV, hepatita B sau sifilis este pozitiv, o moa葯膬 specializat膬 v膬 va contacta pentru a v膬 face o programare 卯n termen de 10 zile. Va discuta cu dvs. rezultatul, vi se vor efectua teste suplimentare 葯i vi se va planifica programul de asisten葲膬 medical膬.

骋膬蝉颈葲颈 pe NHS.UK.

10. Despre aceast膬 bro葯ur膬

Departamentul de S膬n膬tate Public膬 din Anglia (Public Health England (PHE)) a creat aceast膬 bro葯ur膬 卯n numele NHS.